Недостиг на средства в Български пощи за последните 5 години отчете

...
Недостиг на средства в Български пощи за последните 5 години отчете
Коментари Харесай

Български пощи още не могат да преодолеят щетите от хакерската атака през 2022 г.

Недостиг на средства в Български пощи за последните 5 години отчете Григорий Григоров, заместник-министър на превоза пред отрасловата комисия в Народното събрание.

До 2020 година дупката в бюджета на пощите е 90 милиона лв. и се покрива от държавния бюджет. През 2022 година заради хакерската атака пощите генерират загуба от 17 милиона лева и по този начин дупката възлиза на 67 милиона лв.. Очакванията са тази година дефицитът на Български пощи да е към 70 милиона лв.. 96 милиона лв. дължат пощите към други снабдители.

Досега не е имало финансов модел на управление в Български пощи, по думите на заместник-министъра. Между 25-30% от ресурсите им не се употребяват за облага. С редица ограничения Министерството на превоза счита, че ще успее да ги понижи на 83 милиона лв.. Подготвят се и законодателни промени, с който пощите да се компенсират по нов метод.

Ведомството иска сдружението да получава обезщетения над утвърдените все още 30 милиона лв.. Също по този начин има изготвена 5-годишна стратегия със стартова дата януари 2024. Подготвя се и нова софтуерна отбрана.

Финансовата политика сега е извънредно прецизна, сподели Григоров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР